Árcsó Fogadó

Korond, DN13/A, 55 km., Korond, HR 537060, Romania Térkép megjelenítése

Kedves és nagyra becsült vendégünk! Erdély valamikor egyik leghíresebb fürdőjének közel 300 éves tárgyi emlékei, dokumentumai, hangulata, környezete fogadja az ide betérőt. Ahogyan a legnagyobb székely, Orbán Balázs fogalmazott: „gyenge-elmejűek, száraz betegségre hajlandók,... megrögzött tüdőbajokban, kezdő lép- és májdugulásokban csudahatású, s nem egy halálraítélt nyert itt életet és felüdülést.”

A korondi, árcsói borvízforrásokat, a fürdőt az írott források 1729-től említik. Az itteni gyógyforrásokat a híres badeni Bütte, az Alsói-sziléziai Altwasser, a schwalbachi Weinbrunnen vizével egy rangsorban emlegették. A fürdőért legtöbbet két tulajdonos tett: a 18. század közepén gróf Traunn Károlyné, 1892-től az első világháborúig Gáspár Gyula. Az utóbbi idejében tíz modern villa-többek között a korabeli képeslapokon is látható-Firtos-, Otthon-, Székely-, Tulipán-villa- és a vendéglőként is szolgáló Pálfy-ház épült fel, a fürdő 500 vendég fogadására volt alkalmas. A fürdővendégek reggel egy deci borvizet fogyasztottak kecsketejjel, a fürdésre délelőtt és délután került sor 34-38 fokos meleg vízben, a jelenlegi fogadó helyén álló meleg fürdőben. Nagy sikerrel hasznosították az akkor még alig ismert kefir-kúrát, a lignó-szulfitos belélegzést. Gáspár Gyula idejében a korondi borvíz - amelyből csak 1909-ben 68.150 palackot forgalmaztak – 1897-ben Brüsszelben, 1900-ban Párizsban, 1906-ban Bukarestben nyert nemzetközi díjat. Az árcsói fürdő fénykorában 50 holdas fenyves-park, kúrszalon, napilapok, teniszpálya, tekepálya, gyermektornahely, posta, rádió állt a vendégek rendelkezésére, parajdi cigány zenészek naponta szolgáltatták a térzenét, gyakoriak voltak a bálok, hangversenyek.

Az árcsói fürdő vendéglője messze földön híres volt konyhájáról: a legfinomabb pisztráng-sülteket, malac- és borjú-pecsenyéket, disznótoros vacsorákat itt szolgálták fel. Mindez páratlan kincs és örökség 1938 márciusában - amikor az 50 holdas fenyvest barbár kezek letarolták- elpusztult, megsemmisült.

Az Erdély Gleichenbergjének tartott korondi-árcsói fürdő reneszánszát tervezi a gyulakutai Varga Dénes, aki vadas kertet, téli lovasszán túrákat, pisztrángtenyészetet, hideg és meleg fürdőt, rangos kiállításokat, fazekas vásárokat, állandó jellegű ökörsütést, a nyári estékre koncerteket álmodott enyhe éghajlatú, festőien szép, széltől, vihartól védett, idegenforgalmi látványosságokban rendkívül gazdag vidékre. Így lesz Árcsó a megnyugvás, a pihenés, a gondatlan kikapcsolódás, felüdülés egyedülálló szigete.

  • Internet / WiFi
  • Parkolás
  • Központi fűtés
  • Medence
  • Jacuzzi, dézsa
  • Állatot nem fogad
  • Nem dohányzó

2 Franciaágyas szoba

4 Háromágyas szoba (pótágyazható)

3 Franciaágyas (pótágyazható)

Felszereltség

Általánosságok
Szobák száma: 15 db. szoba, I. szint: 8 db. kétférőhelyes szoba, 2 db. 3 férőhelyes szoba - amelyek pótágyazhatóak), II. szint: 5 db kétférőhelyes szoba (franciaágy), amelyből 1 db. pótágyazható, terasz, kert, minibár, összes férőhely: 32 fő (+ 3 pótágy),étterem terasszal: 60 férőhely, fürdő, zuhanyzó: 15 (minden szobához)
Tevékenységek
Túrázás, télisport (Bucsin, 25 km), lovaskocsizás, korondi kerámiakészítés folyamatán megtekintése (korongozó-műhelyek, kerámiaégetés, kerámiafestés), tapló megmunkálás, templomok megtekintése (római katolikus, unitárius), múzeum-látogatás borvízforrások, székely-drágakő (aragónit-bánya), a főút mentén állandó-kirakodó vásár
Szolgáltatások
Fűtés, melegvíz, reggeli, félpanzió nagyobb csoportok esetén (min.10 fő), szabadtéri fürdő felár ellenében, pezsgőfürdő felár ellenében
Internet
Ingyenes internet
Parkolás
Ingyenes privát parkolás

Házirend

Bejelentkezés
16:00-21:00 óra között
Kijelentkezés
08:00-12:00 óra között
Lemondás
A szállás az első éjszakai szállás díjának a befizetésével köthető le, a foglalás bármikor szabadon lemondható, a befizetett foglaló vissza nem térítendő
Gyerekek
A szálláson bármilyen életkorú gyermek megszállhat. A szobákban nem áll rendelkezésre pótágy.
Háziállatok
Nem vihető
Hitelkártya
Visa, Mastercard
Honlapüzemeltető

SeklerTravel Marketing KFT
Sekler Travel Utazási Iroda
Email: office@szekelyszallas.hu
Telefonszám: +40742581925
Kapcsolat, Online ügyfélszolgálat
© 2003-2019. All Rights Reserved!

Kérdése van?

Segítünk! Hívjon minket bátran az oldalunkon megjelenő bármelyik szálláshelyekkel kapcsolatban és foglalja le erdélyi szálláshelyét egy telefonhívással (+40742581925) vagy egy e-mailüzenettel: Online ügyfélszolgálat  Ne habozzon!

Csoportoknak

Nem mindig egyszerű megtalálni a legmegfelelőbb szálláshelyet...
Kérje segítségünket a 15 éves szállásközvetítői tapasztalatunkra, helyismereteinkre támoaszkodva!
Írja meg minél részletesebben (létszám, periódus, régió, programok), hogy mit szeretne: Online ügyfélszolgálat